מאמרים

מפות ארגון חשיבה – הדרך הטובה ביותר לזכור

כל ספר שקראנו, גם המעניין ביותר, נדחק בסופו של דבר אל תוך מאגרי הזיכרון לטווח ארוך שלנו ופרטיו מפסיקים להיות לנו זמינים במחשבה המודעת, שכן הזיכרון המידי הוא מוגבל ומה שנמצא על סדר היום תמיד יתפוס בו את המרחב העיקרי.

 אחד הכלים שאני אוהבת במיוחד להשתמש בהם כדי לעזור לזיכרון שלי הוא “מפת ארגון החשיבה”.

מדובר בכלי עבודה ממדרגה ראשונה שעוזר לסכם, לארגן, למפות ולזכור כל נושא שהוא, הן אם מדובר בספר שקראנו, בהרצאה ששמענו, בשיעור שלמדנו או בסיעור מוחות כדי להעלות רעיונות חדשים, לתכנון פרויקט, להכנה של הרצאה או לסיכום קורס שלם באוניברסיטה.

המפה עושה שימוש בשתי ההמיספרות של המוח, ובכך יתרונה הגדול. יש לה מימד אינטואיטיבי, כלומר משהו שאנו עושים באופן טבעי ואשר מתחקה אחר דרך החשיבה של המוח. זוהי בעצם הגאונות שלה.

ודבר נוסף: מפת ארגון חשיבה היא פשוטה וקלה לשימוש!

 מהי מפת ארגון חשיבה

 משחר האנושות האדם למד לסכם נושאים שלמים בציור או בסמל. היכולת הזאת טבועה בנו, אם כן, החל מציורי המערות, דרך ההירוגליפים של מצרים ובאה לידי ביטוי היום במנועי החיפוש באינטרנט – דרך זיקוק מילות מפתח כדי למצוא את מה שמחפשים ואולי בצורה הבולטת ביותר על ידי כל הסמלילים (emoticons) שמצליחים להביע רגשות על ידי שרטוטים בסיסיים. 🙂

רבים עסקו כבר בלימוד הכנת מפות ולנו אין את היומרה “להמציא את הגלגל”. ליאונרדו דה וינצ’י, כבר בימי הרנסנס, היה ידוע בכך שסיכם את הנושאים בהם עסק על גבי דף אחד.  

מפת ארגון החשיבה היא דיאגרמה שמשתמשים בה בכדי לייצג מילים, רעיונות, מטלות, או כל דבר הקשור למילת מפתח או רעיון מרכזי ומאורגן סביב מילה / רעיון זה. משתמשים בה בכדי ליצור, לדמות, לבנות ולארגן מידע.

מדובר בדיאגראמה הבנויה בצורת עץ מעגלי, אשר מייצגת את מערך הקישורים הקוגניטיביים האישיים בין פיסות מידע שונות. המרכיבים השונים מסודרים בדיאגראמה באופן אינטואיטיבי לפי חשיבות הרעיונות והם מקובצים יחדיו לענפים. צורה זו של ארגון המידע באופן גראפי יכול לעזור דלייה מחודשת של נתונים אגורים בזיכרון.

 

מפת ארגון החשיבה היא טכניקה חשובה אשר עוזרת גם בזמן רישום הערות ובנוסף, תומכת ומחזקת פתרון קריאטיבי לבעיות. בעזרת המפה ניתן בקלות לזהות ולהבין את המבנה הכללי של כל בעיה וכיצד חלקיו מותאמים יחדיו. הצורה המיוחדת שלה עוזרת למחשבה לזכור ולמצוא בקלות את המידע.

צורה זו של המפות מתחקה אחר הדרך של המוח להעביר נתונים ומשתפת חלקים אחרים במוח שבדרך הסיכום הרגילה אינם באים לידי ביטוי. עובדה זו הופכת את מפת ארגון החשיבה לאידיאלית לכל הלוקים בדיסלקציה, בהפרעות קשב וריכוז, דיסגרפיה ועוד.

המפה עושה שימוש במילים, ציורים וסמלים והיא סובייקטיית לחלוטין.

אני חסידה גדולה של המפות הבנויות ביד. דפים לבנים, ערכת טושים צבעוניים ו… חופש מוחלט. המפות הידניות אינן מוגבלות בשום אופן. 

יש ברשת מספר תוכנות למיפוי החשיבה, חלקן חינמיות וחלקן בתשלום.  

רובן הגדול מוגבלות ומחייבות אותנו לפשרות ויזואליות. אך הן יכולות לעזור לאלה שמרגישים שדפים ותושים לא מתאימים להם.

מכל התוכנות שבדקתי, זו שאני יכולה להמליץ עליה יותר היא iMindMap 6  של טוני בוזן.

הגרסאות המתקדמות יותר, והמפותחות יותר, הן בתשלום.

והנה רשימה של כמה מהתכנות שנמצאות בשוק כדי ליצור מפות חשיבה ואף לשתף אותן עם עוד אנשים ברשת.

1. כאן תוכלו למצוא רשימת מלאי של כל התכנות הזמינות בשוק

2. כאן יש רשימה של כל התכנות החינמיות הנמצאות בשוק

3. Wisemappinng – תכנה חינמית די נחמדה וגמישה בגרסת ניסוי

4.  Mind 42 – תכנה חינמית מאד בסיסית

5.  Gliffy – תכנה חינמית שבעצם יוצרת דיאגרמות

אגב, אני תמיד ממליצה לעשות גירסה ראשונית, אך לא לפחד לתקן אותה ולעשות אותה מחדש.

מניסיוני למדתי, שעצם עשיית המפה עצמה כבר מטמיע את הנושא בזיכרון!

אז אם אתם רוצים ללמוד איך משתמשים בכלי הזה ולדעת איך ליישם אותו לכל התחומים, הכנתי קורס בשמונה שיעורי וידיאו קצרים המלווים בחוברת ואשר מסביר את כל העקרונות ומוביל אתכם צעד אחר צעד בהבנה ובשימוש במפות. בהצלחה.