מאמרים

איזה טיפים לקריאה מהירה נתתי לחברי הכנסת ב”לילה כלכלי” בערוץ 10?

פוסט שכתבה בפייסבוק שלי יחימוביץ’ הגיע לעשרות אלפי אנשים ונגע בנקודה כאובה מאוד:

חברי הכנסת נדרשים להצביע על התקציב שנוגע לכולנו מבלי שיהיה להם מספיק זמן לקרוא אותו!
היא צודקת. המוח שלנו, מופלא ככל שיהיה, לא יכול לעכל את כל המידע הזה בשעות בודדות. האיטיים אפילו לא יספיקו לקרוא את הכל, שלא לדבר על לחוות את דעתם על התקציב. לרוב חברי הכנסת אין “מוח ביוני”, כפי שטוענת יחימוביץ, והם מרגישים תסכול על כך שבעצם יצביעו מבלי שידעו על מה הם מצביעים.

פוסט_שלי_יחימוביץ

מיד כשנתקלתי בפוסט חלקתי אותו בדף הפייסבוק של  “קריאה תלת מימדית
וראה זה פלא, מספר שניות לאחר מכן מצלצל הטלפון במשרדי, ועל הקו נמצא המפיק של התכנית  “לילה כלכלי” בערוץ 10, התכנית של גדי סוקניק.

” -שלום, זו שולמית? את מלמדת קריאה מהירה, נכון? ראית במקרה את הפוסט של שלי יחימוביץ?….”
שלחתי אותו מיד לדף שלנו והתחלנו לצחוק. “אנחנו באותו הראש”.

– “האם תוכלי לתת כמה טיפים לחברי הכנסת שלא עברו את הקורס עדיין?”
– “כן, בטח”

וכך בשעות אחרי הצהרים הגיע צלם לביתי, קישר אותי בטלפון לגדי סוקניק שראיין אותי בעוד שהצלם צילם אותי עונה. את אביב, עוזרי המוכשר, כבר צילמו בתכנית בזמן אמת קורא את התקציב בקריאה מהירה (ומצליח להפנים לא מעט מידע ממנו).

איזה טיפים נתתי, אם כן, לחברי הכנסת כדי שיוכלו לקרוא מהר יותר את הצעת התקציב, למרות שעדיין לא עברו אצלי את הקורס”

צפו כאן בסרטון וראו גם את אביב קורא את הצעת התקציב בזמן אמת. מתחת לסרטון אפרט עבורכם עוד יותר את הטיפים כך שיהיו פרקטיים.

שולמית אסיף ואביב שור בתכנית “לילה כלכלי” של גדי סוקניק בערוץ 10 from Shulamit Assif on Vimeo.

מה ניתן לעשות מיד בקריאה מהירה:

  • ליצור את התנאים: צריך לשתות מספיק מים לפני שקוראים (אנחנו מורכבים מ – 70% מים), לאכול משהו לא כבד, אבל שיספק סוכר למוח (פרי, תמר, לחם), לאוורר את החדר (המוח צורך 20% מתצרוכת החמצן של הגוף וזה הדלק שלו) ולזכור לנשום. לדאוג שיהיה לנו כיסא נוח (כדי לא לבזבז אנרגיה, זה עוזר להחזיק יותר זמן מעמד) ואור נכון. זה נראה טריוויאלי אבל זה ממש לא.
  • במסגרת יצירת התנאים: חשוב למשך פרקי זמן קבועים מראש ליצור חלל ללא הפרעות. רצוי שהעוזר הפרלמנטרי יענה על הטלפונים למשך 20 דקות. כדאי להרחיק מאתנו את הטלפון הסלולרי, ששואב את תשומת הלב השבירה גם כך, לכבות את המסך של המחשב שממשיך לשלוח גירויים כמו מיילים וכו’. צריך ליצור לעצמנו כמה שיותר שקט. אפשר גם לשים מוזיקה ברקע (קראו את המאמר “מוזיקה מאסטרו – השימוש במוזיקה בקריאה מהירה)
  • המוח אוהב לסיים דברים ונבהל מכמויות גדולות. אז צריך לחלק את החומר לחלקים, לערמות קטנות יותר, לפי נושאים. יש נושאים שיותר קלים לנו כי הם יותר מוכרים לנו ולא חדשים, ויש כאלה שיותר קשים לנו ויקחו לנו יותר זמן כי אנו מבינים בהם פחות. צריך, אם כן, לסדר את הערמות כך שהחומר הקשה יותר יהווה ערמה קטנה יותר, שניתן לסיים בפרק זמן הגיוני. כל פעם שאנו מסיימים ערמה, יש לציין זאת לעצמנו.
  • צריך לעשות הפסקות. עלינו להגדיר מהי כמות הזמן שהקשב שלנו מאפשר לנו ולעשות הפסקות אחרי כל פרק זמן כזה. אפשר לקרוא, לדוגמה, למשך 40 דקות (ערמה אחת או שתיים) ואז לעשות הפסקה של 10 דקות. בהפסקה רצוי לעשות פעילות מוטורית ולא להעמיס עוד פרטים על המוח.
  • להשתמש באצבע, בעט או בסרגל כדי לסמן לעצמך איפה אתה נמצא בטקסט, בדיוק כפי שקוראים בתורה. זה עוזר למקד את תשומת הלב, זה יוצר יותר תנועה שעוזרת לעיניים וזה עוזר להכתיב את הקצב וללכת פחות לאיבוד.
  • המוח שלנו יודע לחפש את מה שמבקשים ממנו. החומר לא עלום לגמרי, ברוב המקרים אנו כבר יודעים בערך על מה מדובר ויודעים מה עלינו למצוא. אז צריך למקד את השאלות לעצמנו, להגיד לעצמנו בבירור מה אנו מחפשים בטקסט. נופתע לראות איך העיניים שלנו “נופלות” בדיוק על מילות המפתח שציינו לעצמנו.
  • לכתוב את מילות המפתח העיקריות על גבי דף ניר בסמוך. מילות המפתח, בדיוק כמו בגוגל, יעזרו לדלות את הנתונים מהמוח בעת הצורך.